Interview huisarts Annemarie Strengholt-Klomp voor Natura Foundation

Natura foundation schrijver met een missie

Opdrachtgever: Natura Foundation 
Missie: verwoorden wat de opleiding Orthomoleculaire Therapie inhoudt. 
Onderdelen: Interview | Copy

 

'Eindelijk krijg ik antwoord op de vraag hoe je mensen helpt met gezond worden én blijven'

Huisarts Annemarie Strengholt-Klomp rondde haar studie Geneeskunde af, promoveerde, werd toegelaten tot de opleiding tot chirurg, volgde de opleiding tot huisarts en behaalde daarna haar diploma Integraal leefstijlcoach. Vorig jaar nam ze een huisartsenpraktijk over, introduceerde een leefstijlspreekuur en nu volgt ze de studie Orthomoleculaire Therapie bij Natura Foundation. Samen met haar man en vier kinderen wonen ze in Barendrecht.

Studie Geneeskunde
‘Tijdens mijn studie Geneeskunde leerde ik hoe ik klachten moest behandelen met behulp van medicijnen. Bij heelkunde was de oplossing snijden. Natuurlijk een prachtig vak, maar we gingen niet in op de vraag: Hoe wordt iemand ziek? Dat hield en houdt mij continu bezig,’ vertelt Annemarie. ‘Het is mooi dat er pillen en pijnstillers bestaan (zoals prednison voor een astma-aanval), maar je behandelt er geen chronische klachten mee.’

Hoe heeft Orthomoleculaire Therapie je manier van denken veranderd?
‘Volledig,’ antwoordt ze resoluut. ‘Ik denk nu nog veel meer holistisch, te beginnen bij onze lichaamscellen. Bij Natura Foundation is er een wereld voor me opengegaan. Eindelijk krijg ik antwoorden op mijn vragen hoe je ervoor zorgt dat mensen gezond worden én blijven. Bij Orthomoleculaire Therapie kijk je vanuit celniveau naar het gehele lichaam, voordat de klacht begon en hoe het defect is ontstaan. Zo leer je de oorzaken aan te pakken in plaats van symptomen te bestrijden.’

‘Ik hoop in de toekomst steeds minder medicijnen voor te schrijven’


Uit de praktijk

‘Leuk voorbeeld,’ vertelt Annemarie: ‘Laatst had ik een oudere dame in de praktijk die dacht dat ze reuma had. Ik onderzocht alles en constateerde geen reuma, maar ze wilde toch doorgestuurd worden. De reumatoloog bevestigde haar vermoeden: een reumatische vorm zonder aangetoond bewijs. Ik was verbijsterd. Weken later zat ze weer voor me, aangekomen door de prednison en diep ongelukkig. Nu stond ze open voor mijn verhaal over voeding en leefstijl. Zoals ik vermoedde was haar insuline te hoog. Na mijn uitleg over het effect van (ongezonde) voeding op de organen en het immuunsysteem, besloot ze het roer om te gooien en haar koolhydraten te verminderen. Na drie weken zag ik haar weer, gestopt met de prednison en stralend van geluk. Ze wilde me bedanken omdat ze zich fitter voelde en weer in de tuin kon werken, haar grote geluk,’ vertelt Annemarie enthousiast. ‘Daar doe je het voor, mensen helpen om weer gezond te worden!’

Heeft de opleiding tot veranderingen geleid?
‘In de wachtkamer van mijn praktijk staat fruit en er liggen magazines over duurzaamheid en de natuur. Alles om mensen te prikkelen anders na te denken over hun gezondheid. Dat geldt ook voor mijn medewerkers, als je jarig bent wordt er geen gebak getrakteerd. Dat is onzin. Trakteren is gezellig, maar dan wel iets wat lekker en gezond is. Er zijn zoveel meer opties dan suikers! Laatst zijn we met het teamuitje het bos in geweest om te koken met planten. Dan ontdek je hoeveel er mogelijk is met pure ingrediënten uit de natuur.’

‘Ik wil de oorzaak aanpakken en mensen helpen om grip te krijgen op hun gezondheid’


Hoe kijk je als huisarts tegen chronische klachten aan?
‘Als huisarts zie ik veel mensen met terugkerende klachten. Mensen komen altijd met fysieke klachten. Per patiënt heb je tien minuten, genoeg tijd om pillen en pijnstillers voor te schrijven, maar na een paar weken zie ik ze weer terug. Pillen onderdrukken de klacht, terwijl je mensen verder wilt helpen. Ik wil geen brandjes blussen, ik wil de oorzaak aanpakken en mensen helpen om hun eigen lichaam te leren begrijpen. Ik zie dat veel van de klachten gepaard gaan met een te hoog lichaamsgewicht, te weinig beweging of een eenzijdig voedingspatroon. Ik vermoed dat een groot deel insulineresistent is, hetgeen op de langere termijn leidt tot chronische klachten. Juist die problemen kun je aanpakken door je voeding en leefstijl aan te passen.’

Gratis leefstijlspreekuur
‘In de tien minuten die ik per patiënt heb als huisarts, zeg ik steeds vaker dat ik het probleem niet snel kan fixen. Als ze ervoor openstaan nodig ik ze uit voor het leefstijlspreekuur, dit heb ik geïntroduceerd voor patiënten die iets aan hun voeding en leefstijl willen doen. In de eerste sessie meet en weeg ik de patiënt, we bespreken zijn of haar actuele fysieke veranderwens en daarna gaan we aan de slag met voeding, uitleg, coaching of wat er ook maar nodig is. Dat doe ik altijd aan de hand van een leefstijlanamnese en voedingsdagboek. De leefstijlspreekuren zitten inmiddels twee maanden van tevoren vol. Ik krijg het niet vergoed, maar ik geloof er heilig in en zie de positieve effecten.’ 

Hoe wil je jouw kennis over Orthomoleculaire therapie in de toekomst inzetten?
‘Wat ik hoop te leren is hoe ik in de toekomst minder medicijnen inzet. Medicijnen zijn goed, maar je wilt aanvullen waar het lichaam een tekort aan heeft. Dat kan bijvoorbeeld met leefstijlinterventies en zo nodig met goede supplementen. Er is voor iedereen winst te behalen, zowel met een kleine als grote portemonnee. Als ik Orthomoleculaire Therapie heb afgerond wil ik de opleiding KPNI volgen, dan ga je nog dieper in op de werking van celsystemen. Ik wil mensen inspireren en begeleiden bij hun eigen gezondheid en vitaliteit, daar wil ik expert in worden.’

Deel dit bericht

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

© Schrijver met een missie